Krystallsyke

Får du hjelp?

Ring 38 02 30 01 hvis du ønsker en avtale idag!



Vanlig symptomer ved krystallsyke:





Hva er krystallsyke?

På medisinsk fagspråk kalles krystallsyke Benign Paroksysmal PosisjonsVertigo (BPPV). Krystallsyke er en vanlig årsak til svimmelhet. Krystallsyke er en tilstand i det indre øret som kjennetegnes av kortvarig, kraftig anfall av rotatorisk svimmelhet og nystagmus som fremprovoseres av bestemte hodebevegelser. Tilstanden er indirekte ufarlig, men kan ha lang varighet og utgjøre en stor plage og bekymring for pasienten.

Forekomst av krystallsyke

Gjennomsnittsalderen til personer som blir rammet av krystallsyke er 60 år og 65% er kvinner. Men den kan ramme alle aldersgrupper. Men forekomsten øker med økt alder. Man antar at 30% av alle 70-åringer har opplevd minst 1 episode med krystallsyke.

Årsak

Årsaken er som oftest ukjent og kommer uten forvarsel. Men krystallsyke kan skyldes degenerative sykdom i det indre øret. Hodeskader kan også være utløsende faktorerer. I tillegg til vestibularisnevritt, labyrintitt og Menieres sykdom.

Hvordan diagnostiseres krystallsyke?

Diagnosen stilles ved en bestem test som kalles Dix-Hallpikes. Den gjøres på følgende måte:



Hva skaper svimmelheten?

Mest sannsynlig så skapes svimmelheten av at løse partikler i det indre øret beveger seg fra sin normale posisjon og ut i andre deler av balanseorganet (buegangene). Dermed oppstår et kunstig sanseintrykk når hodet eller nakken roteres.

Hvordan behandles krystallsyke?

Krystallsyke behandles med en bestemt reposisjonsmanøver. oss på Lundklinikken har opplæring og lang erfaring med å bruke denne teknikken. Ved korrekt bruk er suksessraten god, opp mot 90%, og de fleste blir bedre med noen få behandlinger.


Du kan lese mer om krystallsyke på: www.krystallsyken.com!